El Teatre del Raval acull la projecció d’Énfasis, un documental valencià per a normalitzar les Històries de VIHda

L’entrada és gratuïta i comptarà amb un col·loqui amb l’autora del curtmetratge, Pilar Devesa, responsable del Comité Antisida de la Comunitat Valenciana

Gandia (26 de febrer de 2020). El Teatre del Raval de Gandia acull el pròxim divendres 28 de febrer a les 19:30h la projecció del documental Énfasis, Historias de VIHda, projecte dirigit per la valenciana Pilar Devesa amb l’objectiu de mostrar la cara més positiva de les persones afectades pel virus  que «son gent normal, que porta una vida normal». La projecció s’emmarca en el cicle de Cinema Documenta(’)t que programa trimestralment el Teatre del Raval de Gandia i l’entrada és gratuïta. En acabar el documental, s’obrirà un col·loqui amb l’autora, Pilar Devesa qui, a més, és la responsable del Comité Antisida de la Comunitat Valenciana.

Històries de VIHda

El documental pretén normalitzar les històries de VIHda a través de la reflexió col·lectiva que desgrana, a mode de recorregut terapèutic, els aspectes socials que més influeixen en la vida les persones amb VIH. El curtmetratge entrellaça els relats reals de persones que viuen i conviuen amb un virus més comú del que es pensa però que carrega a la seua esquena un gran estigma històric. Els testimonis parlen de certs temes que afecten molt directament al seu dia a dia com la discriminació que pateixen per part de la societat.

Tal i com afirma la directora de la peça, hui dia existeix molt estigma al voltant del VIH. Devesa assenyala que “part d’aquest estigma és degut a les fórmules periodístiques. Una altra mirada del VIH és possible si considerem que ens pot afectar a totes les persones que mantenim relacions sexuals”.

La malaltia ha canviat molt des dels anys 90. Sobretot el qui la pateix, actualment la majoria de les persones que contrauen el VIH són joves de 24 a 35 anys, per la qual cosa Pilar Devesa recomana “prevenció primària donat que una de cada tres persones infectadas no sap que està está infectada de VIH i cal actuar prompte amb els antiretrovirals perquè les persones que es mediquen de manera adequada no solen transmetre el virus’’.

Reconeixements

El documental ha estat reconegut i guardonat en diferents festivals de cinema. Va resultar guanyador del XV Festival Internacional de Cine LGTBI 2017; Selecció Oficial del Nahia Film Fest, curtmetratges sobre sexe, gènere i erotisme 2017; Millor Curtmetratge Documental del XV Festival de Cine LGTBI, Equador 2017; Seleccionat per al Festival de Cine Queer de Bucaramanga, Colòmbia, entre altres.

La projecció es farà en versió original amb subtítols en valencià. La durada és de 30 minuts. Guió i direcció: Pilar Devesa. 

Tràiler: https://youtu.be/H-gRy_I56AY

Deja un comentario