Formes de gaudir en Nadal prevenint el #VIH

PREP - PROFILAXI PRE EXPOSICIÓ

La PrEP és una mesura preventiva del VIH dirigida a poblacions especialment vulnerable al VIH. Generalment es pren com una píndola, una vegada al dia. Aquesta píndola és una combinació de dos medicaments: tenofovir i emtricitabina. Tots dos són antiretrovirals del mateix tipus que pren algú que ja té VIH per a tractar el virus. Els estudis científics han demostrat que PrEP funciona, sobretot, quan es pren amb regularitat; això garanteix que els nivells de fàrmac en la sang siguin prou alts per a brindar protecció contra el VIH.

Pots fer clic ací per a llegir més inormació a la nostra secció específica sobre la PrEP.

PEP - PROFILAXI POST EXPOSICIÓ

És un tractament que evita la infecció per VIH si s’aplica dins de les primeres 72 hores després d’una exposició de risc al virus. És una mesura d’urgència que pot utilitzar-se després d’una relació sexual amb penetració sense protecció: per trencament, mal ús o absència del preservatiu, violació o agressió sexual, o un ús de drogues on hi ha hagut material de venopunción compartit.

A Espanya totes les persones tenim dret a la profilaxi, tinguem o no targeta sanitària. Si creus que pots necessitar un tractament PEP acudeix al teu hospital més pròxim o de referència.

PRESERVATIU per a penis i per a vagina

Els condons en totes les seues varietats continuen sent una opció altament eficaç per a previndre tant el VIH com altres ITS. Hi ha preservatius lubrificats, amb brins, efecte calor i fred, extra fi, amb espermicida, efecte retardant, amb sabor… A més a més, També existeixen les barreres bucals per a la prevenció d’ITS durant el sexe oral.

TRACTAMENT COM PREVENCIÓ

El tractament del VIH és una valuosíssima eina de prevenció. Una persona diagnosticada de VIH pot tornar-se “indetectable” quan, a partir d’una correcta adherència al tractament antiretroviral, aconsegueix evitar la replicació del virus i disminueix la seua quantitat en sang fins a nivells que no poden ser detectats per anàlisis convencionals. Les persones que mantenen una càrrega viral indetectable durant almenys sis mesos no poden transmetre el VIH a través de les relacions sexuals. A això se’l coneix com a «indetectable és igual a intransmissible» o «I=I».

LA PROVA DEL VIH SEMPRE éS POSITIVA

El diagnòstic precoç és molt important per a previndre el VIH i les noves transmissions. Si tens VIH però encara no ho saps, detectar-ho com més prompte millor beneficiarà la teua salut i la de les persones que t’envolten. Accedir a un tractament antiretroviral abans que el teu sistema immunitari es torne vulnerable facilita que et convertisques en indetectable com més prompte millor.

Pots demanar cita prèvia per a fer-te un test ràpid de VIH, Sífilis i Hepatitis C fent clic ací. La prova és gratuïta, anònima i confidencial.

Deja un comentario